Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
32.042 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Naslovi
Glavni članak:
Volumetrijski hvatač spora “Burkard”
Podčlanci:
Galerija slika fuzikladija
Odabir naslova iz kategorije IZVORNI STRUČNI ČLANCI
Strojna rezidba voćaka Informacijske tehnologije u voćarstvu GLOBALGAP norma dobre poljoprivredne prakse Sadnice, preduvjet profitabilnog voćnjaka Važnost i izvedbe protutučnih sustava Voćarske zadruge, između priče i stvarnosti Prednosti i nedostaci proizvodnje jabuka (voća) na velikim voćarskim gospodarstvima Lovke s feromonima i atraktantima i zašto ih koristiti Malina (Rubus idaeus) Razmnožavanje voćaka

Volumetrijski hvatač spora “Burkard”

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
 
 

Datum objave: 22.02.2007.

1. dio

Čađava krastavost jabuke je po obujmu i karakteru šteta koja izaziva, nesumnjivo ekonomski najznačajnija bolest jabuke. Ovisno o uvjetima za zarazu, izazvane štete mogu biti manje ili veće, ali su uvijek prisutne i značajne. Uspješno suzbijanje ove bolesti moguće je jedino uz pomoć kvalitetne i pouzdane prognoze pojave bolesti. Prognoza pojave uzročnika čađave krastavosti jabuke je složen proces koji se sastoji od niza postupaka tokom kojih se utvrđuju najznačajniji trenuci u biologiji i epidemiologiji ove bolesti (početak, dinamika i kraj sazrijevanja i pražnjenja pseudotecija; početak, tijek i završetak leta askospora; meteorološki uvjeti potrebni za ostvarenje zaraza i fenološke faze razvoja jabuke). Pouzdano utvrđivanje ovih trenutaka omogućuje da mjere suzbijanja koje se izvode protiv ove bolesti budu uspješne i maksimalno racionalne.

Praćenje i analiza oslobađanja i leta askospora V. inaequalis u prirodi je veoma važan postupak u procesu prognoziranja pojave gljive. U tu svrhu je neophodno koristiti volumetrijski hvatač spora. Uz podršku ovog aparata obavljaju se slijedeći postupci u voćnjaku:
 1. Utvrđivanje početka leta askospora;
 2. Praćenje intenziteta i dinamike leta askospora;
 3. Utvrđivanje završetka leta askospora.
Navedeni postupci obavljaju se kontinuirano od ožujka do kraja lipnja, u prirodnim uvjetima, korištenjem volumetrijskog hvatača spora "BURKARD" (Engleska). Postoje dva tipa ovog aparata: jednodnevni i sedmodnevni. Jednodnevni (24-satni) aparat pri radu koristi predmetna stakla čija se zamjena obavlja jednom u 24 sata. Sedmodnevni aparat koristi PVC trake čija se zamjena obavlja u 7-dnevnim periodima. Na posebnom, aktivnom dijelu aparata (bubnju), koji se pokreće pomoću satnog mehanizma, nalazi se spomenuta staklena pločica (jednodnevni aparat) ili PVC traka (sedmodnevni aparat) koja je premazana posebno pripremljenom ljepljivom smjesom.
Lisni pup kod jezgričavog voća Pup izboja kod jezgričavog voća
Aparat za praćenje leta askospora u voćnjaku – volumetrijski hvatač spora “BURKARD” Aktivni dio aparata (bubanj)

Na nanesenu smjesu lijepe se askospore uhvaćene usisanim zrakom. Ovako dobiveni preparati promatraju se pod mikroskopom i utvrđuje se prisutnost askospora bolesti. Vrijeme prvog hvatanja askospora određuje početak njihovog leta. Broj i raspored uhvaćenih askospora tijekom trajanja perioda primarnih zaraza određuje intenzitet i dinamiku njihovog leta, a trenutak hvatanja posljednjih askospora daje podatke o završetku leta spora i kraju perioda primarnih zaraza jabuke. Zahvaljujući ovako dobivenim podacima moguće je precizno odrediti prvo odnosno posljednje tretiranje jabuke protiv čađave krastavosti i na taj način ostvariti značajne uštede u broju praskanja. Racionalnijom zaštitom smanjuju se ekonomski izdaci za suzbijanje bolesti, koji su vrlo značajni ako se uzme u obzir da se preko 70% tretiranja u jabučnjacima izvodi upravo protiv uzročnika čađave krastavosti. S druge strane, smanjenjem broja tretiranja protiv ove bolesti i njihovim završetkom pri kraju perioda primarnih zaraza (sredina lipnja), snažno se doprinosi smanjenju rezidua pesticida u plodu i povećanoj biološkoj vrijednosti ploda kao hrane, što svakako ima posebnu vrednost.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 173.065
 • Broj učitanih stranica: 199.171
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.286
VIDI WEB TOP 100